Pogorelec

MTB tura na Pogorelec (816 m nmv)

Novo mesto – Straža – Meniška vas – Podhosta – Pogorelec – Podturn – Dolenjske toplice – Vavta vas – Novo mesto

Razdalja 55 km, čas 4 ure, 880 m skupne nadmorske višine

Link na BikeMap:           https://www.bikemap.net/sl/route/3635733-pogorelec/

 

Z Alenom sva si za sončno, majsko soboto izbrala MTB izlet na Pogorelec (816 m) nad Dolenjskimi Toplicami. Dobila sva se na kavici v JB kolesarskem centru in mimogrede opravila hitro kontrolo koles.

Po kavici sva se zapodila mimo novomeške gimnazije in se spustila na Loko, kjer sva nadaljevala pot po urejeni kolesarski stezi ob reki Krki mimo Cegelnice, skozi Groblje, Češčo vas, Zaloga in Loke vse do Straže. Tam sva zavila na lokalno asfaltirano cesto proti Soteski, vendar sva po cca. 2 km, v Dolenjem Polju, zavila levo proti mostu čez Krko, takoj za mostom pa desno na kolovozno pot proti Meniški vasi. V Meniški vasi sva šla čez potok Radeščica, nato desno proti naselju Podhosta in kmalu (pri hiši z rdečo-sivo fasado) zavila levo ter pričela z vzponom, vzpenjala sva se po makadamski cesti, ki vodi večinoma po gozdu in senci. Da ne pozabim omeniti, jaz sem šel prvič s kolesom na Pogorelec zato je vso pot vodil Alen, ker je dobro poznal teren. Po približno 1,5 ure vzpona je točno vedel kje zaviti levo iz makadama, kjer sva zadnjih nekaj 100 m gonila v 1. prestavi do table, ki je sporočala, da je do vrha še 5 min peš. In res… peš oz. kolo na hrbet, pa do vrha.

Na Pogorelcu, ki je vzletišče za jadralne padalce se razprostira čudovit razgled na topliško dolino z okolico. Pogled je segal tudi do več 10 km oddaljenih krajev – videla se je Lisca, Kamniške Alpe, Snežnik, Gorjanci…. Medvedov se tukaj ni za bati, ali pač?

Po kratkem fotosešnu in okrepčilu iz nahrbtnika sva se ponovno usedla na kolesa in se po drugi poti (desno) spustila v dolino v naselje Podturn. Iz Podturna proti Soteski in kmalu desno po kolovozu do potoka Radeščica in čez most v Sela pri Dolenjskih Toplicah.

Nato po asfaltni cesti do Dolenjskih Toplic, na teraso v Pub Pri Mostu, na točeno pivo.

Po potešeni žeji sva nadaljevala pot v smeri Novega mesta in se povzpela na Gorenje Gradišče ter se po kolovozih prek travnikov spustila v Vavto vas. Prek lesenega mosta sva prečkala reko Krko ter se po kolesarski poti vrnila v Novo mesto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja